Jaunumi no VRUA digitālo prasmju apmācību projekta, jūlijs 2024

Published by ATCI on

Vieglās rūpniecības un saistīto nozaru digitālo prasmju apmācību projekts.
Projekta nr. 2.3.1.2.i.0/2/23/A/CFLA/005

Darbību uzsāk platforma export-cluster.eu

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) projekta LEF Network Azerbaijan ietvaros ir izstrādājusi mājaslapu – export-cluster.eu, kurā apkopoti dažādi materiāli un informatīvi resursi, kas palīdzēs uzņēmumiem paplašināt savu darbību un konkurētspēju ārvalstu tirgos ar mērķi veicināt Latvijas eksporta projektu attīstību un uzņēmumu izaugsmi starptautiskajos tirgos.

Eksporta klastera mājaslapa ir veidota, balstoties uz Eiropas Savienības finansēto projektu rezultātiem, kuros piedalījās LTRK. Tās saturs ietver materiālus, resursus un labāko praksi no eksporta projektiem tādās valstīs kā Azerbaidžāna, Ukraina, Ķīna un Namībija. Platformas galvenā prioritāte ir starptautisko partnerību veicināšana, apvienojot dažādas zināšanas un perspektīvas, lai nodrošinātu sadarbības iespējas un inovatīvas pieejas eksporta attīstībā. Mājas lapas saturs ietver dažādu valstu pieredzi un veiksmes stāstus rūpniecības jomā, informāciju par semināriem un projektiem par tekstilrūpniecību, iespēju dibināt kontaktus ar jauniem partneriem gan Eiropas Savienībā, gan ārpus tās.

Mājaslapas satura pamatā ir starptautiskā vidē iegūtās zināšanas un pieredze, kas iegūta no LTRK īstenotā Latvijas Eksporta klastera projekta, kura mērķis bija paaugstināt Latvijas ekonomiski aktīvo uzņēmumu konkurētspēju ārvalstu tirgos, projekts norisinājās no 2017. līdz 2022. gadam. Platformas saturs tiks regulāri papildināts ar jaunākajiem materiāliem un resursiem.

Avots: www.export-cluster.eu

 


Uzņēmumā darbiniekiem ir jāattīstās, jo tieši viņi veido uzņēmumu

Intervijā piedalās:
Baiba Drēgere-Vaivode
Komercizglītības centra (KIC) procesu vadības un produktivitātes trenere, LEAN eksperte

 

Kāda ir Jūsu pieredze nozarē?

Mani sauc Baiba Drēgere-Vaivode, esmu efektivitātes un produktivitātes eksperte, esmu arī Komercizglītības centra (KIC) biznesa trenere. Darbojos ar uzņēmumiem, kuri vēlas uzlabot savu efektivitāti, produktivitāti, savus procesus, un strādāt gudrāk, labāk izmantot savus resursus. Esmu apguvusi efektivitātes metodes, piemēram, LEAN, TOC, Six Sigma ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Man ir LEAN Six Sigma melnās jostas sertifikāts.

Kāpēc ir svarīgi mācīties un apmācīt uzņēmuma darbiniekus?

Mācīšanās, manuprāt, ir konkurētspējīga priekšrocība, turklāt šobrīd tā ir viena no galvenajām, jo pasaulē, kurā viss tik strauji mainās, problēmu risināšana, komunikācija un spēja mācīties var iedot mums šo konkurētspējīgo priekšrocību. Konkurenti visās nozarēs ir spēcīgi un attīstās, tāpēc uzņēmumam ir jāattīstās līdzi. Ilgtermiņā mācīšanās ir labākais veids, kā to panākt.

Kāpēc apmācīt darbiniekus? Mūsdienās darbinieks izvēlas savu darba devēju, ne tikai balstoties uz atalgojumu vai konkrētajiem darba pienākumiem, bet ļoti novērtē spēju augt un attīstīties. Lai saglabātu labākos talantus un spējīgākos darbiniekus, noteikti ir jādod iespēja attīstīties. Ņemot vērā, ka konkurence ir sīva un konkurenti attīstās, tad uzņēmumā ir jāattīstās darbiniekiem, jo darbinieki veido uzņēmumu!

Kādas ir svarīgākās kompetences uzņēmējdarbības vadībā?

Uzņēmējdarbības vadībā līderiem, vadītājiem, manuprāt, ir jābūt ļoti multifunkcionāliem, īpaši šobrīd šajā digitālajā laikmetā. Viena no svarīgākajām kompetencēm ir vispārīgas zināšanas par tehnoloģijām, digitālajiem rīkiem, kādi ir pieejami, un kādus var izmantot. Ja pagājušajā gadsimtā mēs runājām tikai par vadīšanas prasmēm, mērķu uzstādīšanu, procesu vadīšanu un cilvēku vadīšanu, tad šobrīd digitālā un tehnoloģiju vadība ir kļuvusi par ļoti būtisku sastāvdaļu šajā vadītāju rīku komplektā.

Kā uzņēmējdarbība mainās IT iespaidā?

Manuprāt, uzņēmējdarbība iegūst lielāku ātrumu un izteiktāku sarežģītību. Ņemot vērā tehnoloģijas, kas mums ir pieejamas, procesi notiek ātrāk kā jebkad, arī klientu prasības pieaug. Klienti vēlas saņemt produktu vai pakalpojumu ātrāk, labākā kvalitātē, un viņi vairs nepiedod kļūdas. Ņemot vērā dažādos tehnoloģiju un IT risinājumus, lai nodrošinātu atbilstošu klientu servisu, konkurētspēju, IT risinājumu izmantošana ir atslēga. Bizness šobrīd mainās ātrāk nekā jebkad, jo katrs jaunais rīks, ko sāk izmantot kāds no konkurentiem, mums liek kustēties līdzi. IT rīku ieviešana ļauj katram vadītājam vai darbiniekam kļūt attīstītākam, tādēļ ir jāmācās vairāk nekā jebkad.


Informācija par vienu no projektā pieejamajiem kursiem:

Automatizēta ražošanas uzskaite ERP

PASNIEDZĒJI:
Ilze Čerevko

APMĀCĪBU KURSA SATURS:

  • Produktu kartiņas un tehnoloģiskās kartes
  • Partiju uzskaite
  • Pašizmaksas aprēķins un kalkulācija
  • Saražotā produkta analīze
  • Ražošanas plāns

Digitālās attīstības ceļa karte

VIEGLĀS RŪPNIECĪBAS UZŅĒMUMU ASOCIĀCIJA

Piedāvā apmācību projektu
“Vieglās rūpniecības un saistīto nozaru digitālo prasmju apmācību projekts”
Projekta nr. 2.3.1.2.i.0/2/23/A/CFLA/005
Projekta īstenošana līdz 2026.gada 30.jūnijam
Pieteikšanās jaunām apmācībām projektā ir atvērta visu projekta norises laiku.
Lūdzam pieteikties, sūtot informācijas pieprasījumu uz e-pastu apmacibas@atci.lv


Lejupielādēt PDF

Categories: Ziņas