Jaunumi no VRUA digitālo prasmju apmācību projekta, septembris 2024

Published by ATCI on

Vieglās rūpniecības un saistīto nozaru digitālo prasmju apmācību projekts.
Projekta nr. 2.3.1.2.i.0/2/23/A/CFLA/005

Latvijas Dizaina gada balva Grand Prix biotekstilam “(Un)woven biotextiles”

Šā gada maijā tika paziņoti Latvijas Dizaina gada balvas 2024 ieguvēji piecās kategorijās, godinot labākos dizaina darbus produktu, pakalpojumu, komunikācijas, vides un digitālo risinājumu jomās.

No 15. augusta līdz 30. septembrim pašā Rīgas centrā, Esplanādē skatāma konkursa brīvdabas izstāde, kurā Rīgas iedzīvotājiem un viesiem ir iespēja tuvāk iepazīt deviņpadsmit konkursa uzvarētāju un finālistu darbus. Grand Prix un Kultūras ministrijas prēmiju 2000 eiro apmērā saņēma dizaineres Sarmīte Poļakova un Māra Bērziņa par biotekstilu “(Un)woven biotextiles” (agrāk “Pre–Loved” biotekstils).

“(Un)woven biotextiles” ir ilgtspējīgs materiāls, kas izgatavots no pārstrādātām tekstila šķiedrām un piemērots modes, interjera un produktu dizaina vajadzībām. Izturīgais, neaustais materiāls izceļas ar tā augstvērtīgo dizainu un estētiskajām kvalitātēm, kā arī ir atkārtoti pārstrādājams. “(Un)woven biotextiles” iespējams sadalīt, lai tā šķiedras varētu izmantot atkal un atkal no jauna. Dizaineres ir radījušas savu produktu dizaina kolekciju – sēdmēbeles un sienas paneļus, kā arī sadarbojušās ar dažādiem apģērbu un aksesuāru ražotājiem un dizaineriem pasaulē.

“(Un)woven biotextiles” savieno atkritumu apsaimniekošanu un industriālo dizainu, kā arī parāda, kā, apgūstot inovatīvas metodes, no jauna veidot nākotni un definēt estētiku dažādās nozarēs, sākot no modes līdz interjera un produktu dizainam. “Pasaulē, kur tiek diskutēts par mēbeļu, modes un tekstila industrijas pārprodukciju, pievēršot uzmanību biomateriāliem un veicinot pozitīvu domāšanu par tekstila nozari, tiek sūtīts svarīgs vēstījums par dizaina nākotni. Mēs – žūrija – secinājām, ka “(Un)woven biotextiles” materiāls paver pozitīvu nākotnes perspektīvu Latvijā un izgaismo dizaina potenciālu,” Grand Prix izvēli pamatoja žūrija.

Avots: dizainabalva.lv


Digitālās attīstības ceļa karte – izaugsmes iespējas vieglajā rūpniecībā

Intervijā piedalās:
Līga Ignate
EDIC Latvijas Digitālā Akseleratora
Rīgas kontaktpunkta vadītāja

Kas ir Digitālās attīstības ceļa karte?

Digitālās attīstības jeb transformācijas ceļa karte ir dokuments, ko mēs izsniedzam uzņēmumiem, kuri piesakās atbalsta programmām, lai iegūtu finansējumu vai apmācības programmas ietvaros, vai piesakās mūsu pakalpojumiem, kas ietver tehnoloģiskās konsultācijas, izvērtēšanu, prototipēšanu. Šajā dokumentā tiek attēlots uzņēmuma digitālais briedums, kādā digitālā brieduma stadijā tas atrodas, mūsu ieteikumi par veicamajām aktivitātēm, prasmju apgūšanu, uzņēmumu darbinieku izglītošanu, kā arī vēlamais rezultāts, kas ir uzlabots ieteikto aktivitāšu ietvaros, kā ir augusi transformācija digitālās attīstības ceļa kartes kontekstā.

Kāda informācija tiek iekļauta Digitālās attīstības ceļa kartē?

Brieduma testam ir divas daļas. Ir Eiropas Komisijas izveidotā sadaļa, kas ietver jautājumus pa segmentiem. Šis tests iekļauj jautājumus, kādas tehnoloģijas tiek izmantotas. Ir B daļa, kas ietver mūsu pašu veidotus jautājumus, kuru rezultātā mēs noskaidrojam uzņēmuma iepriekšējo pieredzi, eksporta potenciālu, komandas kompetences, mācību vajadzību, kādās jomās būtu jāmācās, kādu rezultātu tas dos. Tā būtībā ir tāda aprakstošā anketa, kuru uzņēmums aizpilda un sniedz papildu informāciju par sevi. Tad abu daļu rezultāti tiek likti kopā un no tā veidojas Digitālās attīstības ceļa karte.

Kādas iespējas Digitālās attīstības ceļa karte sniedz Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas biedriem?

Vieglās rūpniecības kontekstā var sekot līdzi zaļajai digitalizācijai, kas ir īpašāks segments ar mērķi domāt par atkritumu apstrādi. Uz to arī Eiropā sabiedrība virzās, lai ražotāji vairāk iedrošinātu savus patērētājus vairāk domāt par šo zaļo dzīvesveidu, attiecīgi tiek izstrādātas dažādas lietotnes, kas palīdz sekot apģērba ceļam, atstātajam CO2 pēdas nospiedumam un tamlīdzīgas lietas. Līdz ar to ražotājs pats var kontrolēt iekārtu energopatēriņu, kas ietilpst zem zaļās digitalizācijas jomas, kā arī izglītot patērētāju, un būt ražošanas ķēdē jau tāds svarīgāks posms. Tās ir izaugsmes iespējas, kas šajā nozarē ir aktuālas!

Kā notiek uzņēmumu vērtēšana?

Uzņēmumu vērtēšana iekļauj administratīvos kritērijus. Mēs pārbaudām, vai uzņēmumam nav nodokļu parādu, kas uz pārbaudes brīdi nedrīkst pārsniegt 150 EUR. Mēs izgūstam informāciju sodu reģistros, uzzinām, vai uzņēmumam un tā saistītajām personām nav bijušas kādas sodāmības, kas ir kontekstā ar nelegālo nodarbinātību, nodokļu nemaksāšanu utml.

Ja ar to viss ir kārtībā, trešais punkts, ko pārbaudām, ir de minimis pieejamība, tas ir valsts atbalsts uzņēmumiem ar iespēju 3 gadu periodā saņemt finansējumu 300 000 EUR apmērā; tā ir Eiropā pieejama programma. Uzņēmumiem, kuri izmanto dažādus Eiropas programmu ietvaros pieejamos pakalpojumus, šis de minimis tērējas ātrāk, bet ir uzņēmumi, kas šīs iespējas vispār neizmanto. Ja uzņēmumam ir de minimis atlikums, mēs tos varam izmantot mūsu pakalpojumu nodrošināšanā.

Vēl mēs pārbaudām DNSH jeb apņemšanās nenodarīt videi nopietnu kaitējumu. Piemēram, atkritumu pārstrādes uzņēmumos, kas paredz risku videi, mēs pārbaudām un apliecinām, ka projekts, ko uzņēmums saņems ar mūsu atbalstu, videi nekā nekaitēs.

Ja visu šo pārbaužu rezultātā netiek konstatētas kādas neatbilstības, tad mēs lemjam par atbalsta piešķiršanu, un pirmie pakalpojumi, kas tiek veikti, ir brieduma tests un ceļa karte. Kad tiek pretendēts uz jau nākamajiem pakalpojumiem, tad seko jauna punktu vērtēšanas kārta, kas pēc būtības ir kvalitatīvie kritēriji, pēc kuriem mēs redzam un vērtējam uzņēmuma iepriekšējo pieredzi, tā kompetences, produktu eksporta potenciālu, ja uzņēmums vēlas izstrādāt vai ieviest kādu digitālo risinājumu. Vērtējums ir no 0 līdz 10 un minimālais punktu skaits, kas jāiegūst, ir 35, lai kvalificētos atbalsta saņemšanai. Jāteic, ka to savākt ir gana viegli; līdz šim nav bijuši uzņēmumi, kas nekvalificējas, jo pēc būtības, šis pakalpojums jau ir paredzēts, lai sniegtu iespējas uzņēmumiem kaut ko digitalizēt.

Kas jāņem vērā, saņemot valsts atbalstu?

Valsts atbalsts de minimis tiek reģistrēts Finanšu ministrijas sistēmā. Pašam uzņēmumam ir iespēja ieiet EDS jeb elektroniskās deklarēšanas sistēmā, kur ir pieejama de minimis veidlapa. Mēs parasti nosūtām uzņēmumiem veidlapu, kurā ir iespējams apskatīties, kā to iesniegt. Kā jau es minēju, katram uzņēmumam ir pieejami 300 000 EUR 3 gadu periodā. Ja uzņēmums nav izmantojis visu de minimis, tad mēs paši sistēmā to piešķiram. Tā ir vienkārša lieta, par ko uzņēmumam nav jāuztraucas, jo veidlapas iesniegšana ir dažu minūšu jautājums.

Kāda ir mācību loma uzņēmumu attīstībā?

Mācību loma uzņēmumu attīstībā ir ļoti būtiska, jo svarīgi ir ne tikai nosūtīt darbiniekus uz apmācībām, bet gan izvēlēties mērķētas apmācības. Mēs iesakām un spējam nodrošināt uzņēmumiem analīzi no malas par to, ko uzņēmuma darbiniekiem vajadzētu mācīties. Piemēram, var teikt, ka trūkst zināšanas par Excel, taču, vai derēs jebkuri Excel kursi – visticamāk, ka nē, jo katram uzņēmumam ir vajadzīgas specifiskas prasmes un zināšanas. Tādēļ arī ir svarīgi izvēlēties mērķētas mācības, kuru rezultātā darbinieks iegūs zināšanas, kuras patiešām izmantos darba gaitā. Ja šis process ir bijis pareizs, tad tā ir iespēja uzņēmumam augt, jo nepietiek ar zinošu vadību, ja darbinieki savā jomā nav profesionāli. Zināšanas un prasmes darbinieku līmenī ir ļoti svarīgas!


Eiropas Komisija (EK) piešķīrusi Eiropas Inovatīvas mācīšanas balvu par īstenoto izcilo mācīšanas praksi Erasmus+ projektos kopumā 96 projektiem no visas Eiropas četrās kategorijās – agrīnā pirmsskolas izglītība un aprūpe, pamatskolas izglītība, vispārējā vidējā izglītība un profesionālā vidējā izglītība.
Valsts izglītības attīstības aģentūras Erasmus+ programmas departamenta direktore Zane Gailīte: “[..] Svarīgi ir ne vien mācīt un iegūt jaunas zināšanas, bet arī veidot pozitīvas emocijas un attieksmi pret skolu un izglītību kopumā. [..].”

Avots: https://latvia.representation.ec.europa.eu


Informācija par vienu no projektā pieejamajiem kursiem:

Pasūtījumu digitāla pieņemšana un klientu attālināta apkalpošana

PASNIEDZĒJI:
Artūrs Pētersons, Arvils Stikuts, Dzintars Koknēvičs

APMĀCĪBU KURSA SATURS:

  • Tendences klientu domāšanā un lēmuma pieņemšanā – digitālā transformācija;
  • Apkalpošanas darbinieku digitālā brieduma ietekme uz mūsdienīgu klientu apkalpošanu;
  • Digitālās komunikācijas ar klientiem organizēšanas palīginstrumenti;
  • Attālināta WhatsApp un Teams komunikācija, pieņemot pasūtījumus;
  • Facetime priekšrocības un ierobežojumi pasūtījuma fiksēšanā un darījuma attālinātā slēgšanā;
  • Nianses klienta sūdzību un pretenziju digitālai risināšanai;
  • Metodes klienta negatīvo emociju neitralizēšanai attālinātā kontaktā;
  • Pamatprincipi klienta iesaistei risinājuma veidošanā un digitālā fiksēšanā;
  • Sava psiholoģiskā komforta saglabāšana pastiprinātas emocionālās slodzes apstākļos;
  • Panākto vienošanos fiksēšana digitālos dokumentos.

Apmācību vajadzību identificēšana

VIEGLĀS RŪPNIECĪBAS UZŅĒMUMU ASOCIĀCIJA

Piedāvā apmācību projektu
“Vieglās rūpniecības un saistīto nozaru digitālo prasmju apmācību projekts”
Projekta nr. 2.3.1.2.i.0/2/23/A/CFLA/005
Projekta īstenošana līdz 2026.gada 30.jūnijam
Pieteikšanās jaunām apmācībām projektā ir atvērta visu projekta norises laiku.
Lūdzam pieteikties, sūtot informācijas pieprasījumu uz e-pastu apmacibas@atci.lv


Lejupielādēt PDF

Categories: Ziņas