Jaunumi no VRUA nodarbināto apmācību projekta janvāris 2022

Published by ATCI on

1.2.2.1/16/A/009
Tehnoloģisko inovāciju un darbaspēka produktivitātes apmācības vieglās rūpniecības saistīto nozaru komersantiem.

Tehnoloģisko inovāciju un darbaspēka produktivitātes apmācības vieglās rūpniecības saistīto nozaru komersantiem projekta ietvaros sniedzam Jums ieskatu gatavās produkcijas pasaulē – modes industrijā un apmācību lomai tajā. Raksta autorei, Elgai Homitskai, ir bagātīgs zinātnisko grādu klāsts, kā arī liela praktisko un teorētisko zināšanu bāze, ieskatu kurā lasiet zemāk.

Publikācijā lasiet:

▸ Latvijas Vieglās Rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētāja Gunta Strazda uzrunu
▸ Elgas Homitskas rakstu “Izglītība modes industrijā”
▸ Informāciju par dažiem no projekta ietvaros pieejamiem kursiem
▸ Atbalsta projekta noteikumus

 


 

Cienījamie asociācijas biedri,

Mūsdienu biznesa vide kļūst aizvien komplicētāka – bez pastāvīgas zināšanu papildināšanas mainīgajos konkurences spiediena apstākļos kļūst teju neiespējami sekmīgi īstenot nospraustos mērķus un saražot augstas kvalitātes preces vai sniegt pakalpojumus.

Viena no mācību tendencēm pasaulē ir darbinieku pašregulācijas prasmju pilnveide, piemēram, kā vadīt savas emocijas, tikt galā ar stresu u.c Bieži vien apmācību nepieciešamība ir straujā tehnoloģiju attīstība un arvien jaunas zināšanas, kas nepieciešamas darba izpildei. Ja darbinieks šīm pārmaiņām netiek līdzi, laika plānošanas metodes daudz nepalīdzēs.

Komunikācija, sadarbības prasmes un spēja vadīt sevi ikdienas stresa apstākļos ir atslēga tam, lai vajadzīgās zināšanas iegūtu no sadarbības partneriem vai apgūtu tās apmācību procesā.
Kvalifikācijas celšana ir nozīmīga ikvienam darbiniekam un arīdzan darba devējiem, jo tikai jaunas zināšanas var palīdzēt profesionāli augt un attīstīties. Nepārtraukts darbs pie prasmēm un kompetencēm ir svarīgs visiem tiem, kas plāno savu karjeru un ir gatavi uzņemties jaunus darba pienākumus.

Biedrība “Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija” īsteno nodarbināto apmācību projektu “Tehnoloģisko inovāciju un darbaspēku produktivitātes apmācības vieglās rūpniecības un saistīto nozaru komersantiem”. Projekta mērķis ir vieglās rūpniecības un saistīto nozaru komersantiem nodrošināt atbalstu nodarbināto prasmju pilnveidošanai, lai komersantos sekmētu tehnoloģisko inovāciju ieviešanu un darbaspēka produktivitātes paaugstināšanu.

Projekts tiek īstenots līdz 2023.gada 31.decembrim.


Izglītība modes industrijā

Modes industrija ir milzīga sistēma ar simtiem jomu, kurās strādā desmitiem speciālistu. Lai šis mehānisms darbotos precīzi kā pulkstenis, nepieciešams, lai katrs speciālists skaidri zinātu, kā veikt savu uzdevumu, kādi ir noteikumi un kas ir aktuāli šodien. Tāpēc izglītībai modes industrijā ir liela nozīme.

Profesionāls personāls ļoti palīdz nozares attīstībā. Piemēram, Rīgā ļoti trūkst vizuālo dekoratoru. Tāpēc, ja vēlaties sākt karjeru modes industrijā, pievērsiet uzmanību nišas specialitātēm, kas šobrīd ir pieprasītas tirgū: pasūtītājiem, vizuālajiem dekoratoriem, analītiķiem un marketologiem.

Vai stilistiem un dizaineriem nepieciešama izglītība?

Es domāju, ka jā, jo ar radošumu, gaumi un talantu nepietiek, nepieciešama bāze. Pieredzi var iegūt vēlāk, savukārt mācīties no jauna, atbrīvošanās no nepareiziem paradumiem, kas veidojas, ja strādā bez pamatzināšanām vai speciālista, kurš pievērstu uzmanību īpaši svarīgiem aspektiem, ir grūtāk, ilgāk un ne vienmēr pamatoti.

Kā izlemt, kur mācīties?

Protams, modes izglītību vislabāk iegūt Itālijā vai Francijā. Tikpat labi par kompetentu speciālistu var kļūt, iegūstot pamatizglītību savā valstī un pēc tam to uzlabojot ārvalstu universitātēs. Piemēram, Eiropas Dizaina institūts (IED) Milānā piedāvā lieliskus kursus pieredzējušiem dizaineriem (apģērbs, rotaslietas): darbu ateljē, meistarklases, modes skates. Tiem, kas vēlas darboties modes mārketinga, PR, mākslas menedžmenta jomā, iesaku universitāti Institute Marangoni Milānā.

Arī stilistiem ir svarīgi iegūt labu izglītību, lai pārzinātu figūras korekcijas tehnikas, tērpu kompozīciju, klienta psiholoģiju, materiālu daudzveidību, un zinātu, kā darboties ar zīmoliem. Darba devējs drīzāk pievērsīs uzmanību kandidātam ar specializētu izglītību, jo šādu kandidātu kvalifikācijas līmeni un tehnisko pieredzi ir vieglāk novērtēt.

Vēl viena izglītības priekšrocība ir tāda, ka zīmoli paši vēršas augstskolās darbinieku meklējumos: piemēram, Brioni meklē tērpu dizainerus Londonas Karaliskajā mākslas koledžā, savukārt Bottega Veneta aksesuāru dizaineru komandu ik gadu papildina Venēcijas IUAV Universitātes absolventi.

Šobrīd, pateicoties tiešsaistes izglītības attīstībai, ir iespējams mācīties no profesionāļiem visā pasaulē. Protams, rūpīgi jāizpēta programmas un pasniedzēji, jāizvēlas tikai tie, kuriem tiešām ir profesionāla pieredze modes jomā, kuri nemitīgi pilnveidojas un uzlabo savu kvalifikāciju. Patiešām, modes jomā, tāpat kā daudzās citās, šobrīd ir pastāvīgi jāseko līdzi norisēm, jāzina jaunie noteikumi, virzieni, tendences. Bez nemitīgiem meklējumiem un elastības gūt panākumus karjerā vairs nav iespējams.

Par to es personīgi pārliecinājos, kad apmeklēju Milano Moda Graduate 2021 apbalvošanas ceremoniju, kur jaunos dizainerus apbalvoja tādi modes industrijas profesionāļi kā Sūzija Menkesa un Zegna dizaineris Alesandro Sartori. Balvas tika pasniegtas dizaineriem, kuriem ne tikai ir izglītība, savā darbā tie arī izmanto modernās tehnoloģijas, inovatīvus materiālus un ņem vērā ražošanas videi draudzīgumu. Šādas zināšanas nav iespējams iegūt bez pastāvīgas mācīšanās, attīstības profesionālā vidē, bez jaunu programmu apgūšanas 3D modelēšanas jomā, kvalifikācijas paaugstināšanas augstskolās un uzņēmumos ar inovatīvām laboratorijām.

Kā tendenču analītiķis varu apgalvot, ka forecasting jeb prognozēšana ir daudzsološa tendence modes industrijā. Modes analīzi var studēt Marangoni institūtā Milānā. Prognozēšana, tendenču analīze, pieprasījuma un modes pasaules tendenču izpēte ir pieprasītas prasmes, un speciālists, kas šādas prasmes ir apguvis, būs pieprasīts jauno dizaineru vidū, tas varēs efektīvi izpausties un pārdot kolekcijas profesionāliem iepircējiem vai veikt iepirkumus universālveikalu un modespreču veikalu vajadzībām. Daudzi vietējie nišas zīmoli nevar atļauties izmantot analītikas aģentūru pakalpojumus, tāpēc tie vērsīsies pie vietējiem profesionāļiem, kuriem ir analītiskas prasmes un kas prot izmantot mākslīgo intelektu.

ELGA HOMITSKA, imidža dizainere ar MBA zinātnisko grādu, personīgais stila asistents, modes analītiķe. Akreditēta žurnāliste pasaules prestižākajās modes nedēļās.

Lektore starptautiskajā mācību centrā Bogomolov Image School (Rīga), pasniedzēja British Higher School of Design (Maskava), Eiropas Dizaina skolā EDS (Kijeva), apmācību programmu autore sadarbībā ar Dyloan Studio Manufacturing Technologies for Fashion, Art and Design (Milāna).
www.homitska.com


Daži no projekta ietvaros komersantiem pieejamajiem kursiem:

SIA “Best Training Agency”
  • Strukturētā pārdošana
  • Attiecību veidošana un pārrunas augstas pievienotās vērtības pārdošanas darījumos
  • Mūsdienīga efektīva pārdošana. Kompleksā programma uzņēmuma pārdošanas sistēmas formēšanai
  • Pārdošanas psiholoģija. Klientu uzvedības formas un motīvi

www.besttraining.lv


SIA “Leilands un Putnis”
  • Ražošanas procesu optimizēšana uzņēmuma ilgtspējīgai izaugsmei
  • Efektivitātes paaugstināšana uzņēmuma procesu pārvaldībā
  • Efektīva un ilgtspējīga ražošanas un procesu vadība uzņēmumā
  • Procesu orientētas ražošanas vadības sistēmas izveidošana

www.leiput.lv


Biedrība “Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija” turpina īstenot nodarbināto apmācību projektu ar papildus jaunām apmācību jomām
Biedrība “Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija” īsteno nodarbināto apmācību projektu “Tehnoloģisko inovāciju un darbaspēku produktivitātes apmācības vieglās rūpniecības un saistīto nozaru komersantiem” (projekts Nr. 1.2.2.1/16/A/009), programmas 1.2.2.1. Atbalsts nodarbināto apmācībām ietvaros.
Projekts tiek īstenots no 2016. gada 1. jūnija līdz 2023. gada 31. decembrim.
Projekta mērķa grupa – komersanti.
ERAF atbalsta intensitāte:

Lielajiem komersantiem: 30-50%
Vidējiem komersantiem: 60%
Mazajiem komersantiem: 70%

Projekta sākotnējās kopējās attiecināmās izmaksas ir EUR 1 729 320, no tām plānotais ERAF atbalsts – EUR 895 213. Projekta īstenošanā plānots iesaistīt vismaz 52 komersantus un 1882 šajos komersantos nodarbinātās personas.

Projektā papildus apstiprinātās virssaistību finansējuma izmaksas ir EUR 1 000 000, no tām plānotais ERAF atbalsts – EUR 500 000.00. Projekta īstenošanā plānots iesaistīt vismaz 23 komersantus un 783 šajos komersantos nodarbinātās personas.

Projekta mērķis ir vieglās rūpniecības un saistīto nozaru komersantiem nodrošināt atbalstu nodarbināto prasmju pilnveidošanai, lai komersantos sekmētu tehnoloģisko inovāciju ieviešanu un darbaspēka produktivitātes paaugstināšanu.

Projekta ietvaros atbalstāmās apmācību jomas:

214 Dizains;
345 07 Telemātika un loģistika;
345 20 Projektu vadība;
345 24 Ražošanas inženierzinības un vadība;
46 Matemātika un statistika;
48 483 Datorsistēmas, datubāzes un datortīkli;
52 Inženierzinātnes un tehnoloģijas;
54 Ražošana un pārstrāde;
85 Vides aizsardzība;
22 227 Valodas.

Projekta ietvaros papildus iekļautās atbalstāmās apmācību jomas:

341 01 Elektroniskā komercija;
342 01 Mārketings un tirdzniecība;
345 01 Biznesa vadība;
345 04 Kvalitātes nodrošināšana un vadība.

Šobrīd pieejamas apmācību programmas apmācību jomās:

“214 06 Dizains (Tekstilizstrādājumu dizains, Apģērbu dizains);
548 01 Materiālu ražošanas tehnoloģijas un izstrādājumu izgatavošana;
345 24 Ražošanas inženierzinības un vadība”;
542 Tekstiliju ražošanas tehnoloģijas un izstrādājumu izgatavošana;
345 07 Telemātika un loģistika.

Vieglās rūpniecības, tekstila, apģērbu ražošanas un saistīto nozaru komersanti ir laipni aicināti piedalīties nodarbināto kvalifikācijas celšanas pasākumos projekta ietvaros.


Kontaktinformācija:

Guntis Strazds
Valdes priekšsēdētājs
apmacibas@atci.lv

Pieteikšanās jaunām apmācībām projektā ir atvērta visu projekta norises laiku. Lūdzam pieteikties, sūtot informācijas pieprasījumu uz e-pastu apmacibas@atci.lv. Piesakoties apmācību kursiem vai speciālistu konsultācijām, uzņēmumiem papildus atbalsta pieteikumam ir jāaizpilda un jāiesniedz Digitālā brieduma tests www.gudralatvija.lv


Lejupielādēt PDF

Categories: Ziņas