Jaunumi no VRUA nodarbināto apmācību projekta, augusts

Published by ATCI on

1.2.2.1/16/A/009
Tehnoloģisko inovāciju un darbaspēka produktivitātes apmācības vieglās rūpniecības saistīto nozaru komersantiem.

Apģērbā iestrādātas tehnoloģijas jaunām sajūtām!

SIA “AG Vibez” uzņēmuma dibinātāja Agne Ellere attīsta biznesa ideju par īpašu apģērbu – taktīlu audiokreklu, kas ar vibrāciju palīdzību ļautu izbaudīt mūziku cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem.

2020.gadā arī veiksmīgi aizvadīti krekla prototipa testi mērķgrupā.
Krekla ideja radās, braucot vilcienā no Siguldas uz Rīgu. Vilciena radītā vibrācija precīzi saskanēja ar mūziku, ko A. Ellere tobrīd klausījās, un tūlīt bija skaidrs, ka pieredzēto sajūtu viņa vēlas nodot tālāk. Attīstot ideju, tapa hipotēze, ka tas varētu noderēt cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem.

Krekls ar iestrādātu aktuātoru palīdzību un īpašu programmatūru veido vibrācijas horeogrāfiju pa visu ķermeni, ļaujot sajust mūziku. Kreklu ir jau testējuši Latvijas Nedzirdīgo savienības pārstāvji. Uzņēmuma “AG Vibez” dibinātāja Agne Ellere lēš, ka testi apliecina, ka tas vājdzirdīgiem cilvēkiem dod priekšstatu par mūzikas ritmu.
Agne Ellere ar komandu turpina taktīlā audiokrekla prototipa pilnveidi un arī aplikācijas izstrādi. Uzņēmējas mērķis ir savu ideju komercializēt un tuvākajā laikā uzsākt audiokreklu ražošanu.

*Avoti: www.kursors.lv, www.lsm.lv


SIA Ameri – augstvērtīgi materiāli, tehnoloģijas un individuāla attieksme

Ginta Amerika
SIA AMERI
Valdes priekšsēdētāja

Kas ir SIA AMERI un kā uzņēmums uzsāka savu darbību?

Īsumā – AMERI ir stāsts par eleganci, kvalitāti un komfortu. Trikotāžas ražošanas uzņēmums AMERI ir dibināts 2006. gadā. Piecpadsmit darba gados tas ir izveidojies par ekskluzīvu “boutique” klases plaša sortimenta trikotāžas apģērbu ražotāju, kas ieguvis plašu klientu loku gan pašu mājās, gan ārvalstīs. Ražojam virsējo trikotāžu sievietēm un vīriešiem: džemperus, jakas, kleitas, cepures, šalles utt. Eksportējam lielāko daļu no saražotā. Pārsvarā noieta tirgus mums ir Igaunijā, Dānijā, Somijā, Zviedrijā, Vācijā, Norvēģijā.
Šobrīd SIA Ameri ir trešais lielākais Latvijas trikotāžas izstrādājumu ražošanas uzņēmums ar apgrozījumu 2021.gadā 510393,00 eiro. Lielu daļu no apgrozījuma SIA “AMERI” ieņem skolas formas. Jau kopš 2010. gada, kad uzsākām izstrādāt skolēnu formastērpu kolekcijas 1.-12.klasei, Latvijas skolas ir atzinušas AMERI piedāvājumu par vienu no radošākajiem un interesantākajiem.

Ar ko tiek izcelts SIA Ameri vieglās rūpniecības nozarē?

Pirmkārt, tie ir augstvērtīgi materiāli, tehnoloģijas un individuāla attieksme. Sadarbības partneri un pircēji augsti novērtē mūsu radošo pieeju un izpildījumu. Mums ir jaunākās paaudzes tehnoloģijas, kā arī augstvērtīgi, dabīgi izejmateriāli (lins, kašmirs, zīds, pima kokvilna, dzija ar antipīlinga efektu u.c.). Tas viss, nonākot mūsu pieredzējušo meistaru rokās, nodrošina oriģinālu ideju un individuālu dizaina koncepciju īstenošanu. AMERI ir saņēmis arī vairākas godalgas starptautiskos konkursos, kā arī Ekonomikas ministrijas Eksporta un Inovācijas balvu – 2.vieta kategorijā “Rūpnieciskais dizains” (2011) par skolēnu formu dizainu.

Otrkārt, skolas formu kolekcijas 1. – 12.klasei. Kopš 2010. gada mūs, AMERI skolēnu formas tērpu kolekciju ražotājus, iedvesmojuši pašu bērni – viņu izziņas kāre, radošums, pārgalvība, fantāzijas klejojumi, krāsu prieks un vēlme būt īpašiem. Vairāk nekā 50 mācību iestādes un to audzēkņi ir novērtējuši iespēju ne tikai iegādāties AMERI mākslinieku jau radītās gatavās skolas formu kolekcijas, bet arī pašiem aizrautīgi piedalīties to izveidošanā. Ņemot vērā katras skolas individuālās prasības, un, ieklausoties AMERI mākslinieku padomos, top saskaņotas visdažādāko siluetu, krāsu un formu tērpu kolekcijas, īpašu uzmanību pievēršot kontrastējošu krāsu paletei, apdares materiāliem, stilīgām detaļām un dažādiem aksesuāriem. Domājot par valkāšanas ērtumu un kopšanas vieglumu, formastērpi tiek darināti no īpaši augstvērtīgas dzijas ar antipīlinga efektu. Lai varētu draugiem ar lepnumu stāstīt, ka tādas vestes, svārkus, sarafānus, jakas u.t.t. valkā tikai mūsu skolā, visi formas tērpu dizaina paraugi tiek patentēti LR Patentu valdē.

Kāpēc lielākais akcents tiek likts uz skolas formām un kā tas aizsākās?

Ja kāds jautātu, kāpēc mums, AMERI darbiniekiem, tik ļoti patīk veidot un ražot skolas formas, mēs teiktu, ka paši labprāt būtu gribējuši tādas valkāt. Formastērps noteikti palīdzētu organizēties mācību procesam un novērstu uzmanību no klasesbiedru apģērba aplūkošanas, disciplinētu, ļautu izjust vienotību un lepnumu par savu skolu, veidotu mūsu stila un gaumes izjūtu. Kā izrādās mūsu domas sakrīt arī ar psihologu ieteikumiem un pedagogu novērojumiem.
Kas, Jūsuprāt, ir svarīgākais veiksmīgai uzņēmuma darbībai vieglās rūpniecības industrijā?
Svarīgākais, protams, ir darbinieki un sekmīgi noieta tirgi, kā arī apgrozāmo līdzekļu pieejamība.

Domājot par darbinieku kvalifikāciju, vai Jūs pieturaties pie regulāru apmācību plāna, vai mācāties pēc situācijas?

Zinām to, kas ir nepieciešams uzņēmuma darbībai un cenšamies atrast iespējas, lai to īstenotu.
Kāda veida speciālisti un kādas zināšanas, Jūsuprāt, būs nozīmīgākās nākotnē šajā industrijā?
Programmētāji un mehāniķi.

Kā, Jūsuprāt, mainīsies industrija tuvāko 10 gadu laikā?

Sekmīgai attīstībai ir nepieciešams ieguldīt uzņēmuma attīstībā: iekārtās, programmatūrā.

Kā globālie notikumi – pandēmija, karš Ukrainā, ir ietekmējuši SIA AMERI un industriju kopumā?

Pandēmijas ietekmi tik ļoti vēl neizjutām, jo ražojām arī individuālos aizsardzības līdzekļus. Tagad ļoti izjūtam inflācijas pieaugumu un visu izmaksu sadārdzināšanos.

SIA “AMERI” atsauksme par 1.2.2.1/16/A/009 projekta ietvaros izietām apmācībām:

Ražošanas un procesu efektivitātes programmu pārskats

“Lai arī esam neliels uzņēmums, apmācību nozīmi mēs novērtējam ļoti augstu. Apmācību laikā ieguvām jaunas zināšanas par populārākajām ražošanas un procesu efektivitātes programmām, LEAN ieviešana un praktiskajiem ieguvumiem. Bija vērtīgi.”

Daži no projekta ietvaros komersantiem pieejamajiem kursiem:

SIA “Best Training Agency”
  • Strukturētā pārdošana
  • Attiecību veidošana un pārrunas augstas pievienotās vērtības pārdošanas darījumos
  • Mūsdienīga efektīva pārdošana. Kompleksā programma uzņēmuma pārdošanas sistēmas formēšanai
  • Pārdošanas psiholoģija. Klientu uzvedības formas un motīvi

www.besttraining.lv


SIA “Leilands un Putnis”
  • Apmācības par starptautisko standartu prasībām atbilstošām integrētām vadības sistēmām.

www.leiput.lv


Biedrība “Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija” turpina īstenot nodarbināto apmācību projektu ar papildus jaunām apmācību jomām
Biedrība “Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija” īsteno nodarbināto apmācību projektu “Tehnoloģisko inovāciju un darbaspēku produktivitātes apmācības vieglās rūpniecības un saistīto nozaru komersantiem” (projekts Nr. 1.2.2.1/16/A/009), programmas 1.2.2.1. Atbalsts nodarbināto apmācībām ietvaros.
Projekts tiek īstenots no 2016. gada 1. jūnija līdz 2023. gada 31. decembrim.
Projekta mērķa grupa – komersanti.
ERAF atbalsta intensitāte:

Lielajiem komersantiem: 30-50%
Vidējiem komersantiem: 60%
Mazajiem komersantiem: 70%

Projekta sākotnējās kopējās attiecināmās izmaksas ir EUR 1 729 320, no tām plānotais ERAF atbalsts – EUR 895 213. Projekta īstenošanā plānots iesaistīt vismaz 52 komersantus un 1882 šajos komersantos nodarbinātās personas.

Projektā papildus apstiprinātās virssaistību finansējuma izmaksas ir EUR 1 000 000, no tām plānotais ERAF atbalsts – EUR 500 000.00. Projekta īstenošanā plānots iesaistīt vismaz 23 komersantus un 783 šajos komersantos nodarbinātās personas.

Projekta mērķis ir vieglās rūpniecības un saistīto nozaru komersantiem nodrošināt atbalstu nodarbināto prasmju pilnveidošanai, lai komersantos sekmētu tehnoloģisko inovāciju ieviešanu un darbaspēka produktivitātes paaugstināšanu.

Projekta ietvaros atbalstāmās apmācību jomas:

214 Dizains;
345 07 Telemātika un loģistika;
345 20 Projektu vadība;
345 24 Ražošanas inženierzinības un vadība;
46 Matemātika un statistika;
48 483 Datorsistēmas, datubāzes un datortīkli;
52 Inženierzinātnes un tehnoloģijas;
54 Ražošana un pārstrāde;
85 Vides aizsardzība;
22 227 Valodas.

Projekta ietvaros papildus iekļautās atbalstāmās apmācību jomas:

341 01 Elektroniskā komercija;
342 01 Mārketings un tirdzniecība;
345 01 Biznesa vadība;
345 04 Kvalitātes nodrošināšana un vadība.

Šobrīd pieejamas apmācību programmas apmācību jomās:

“214 06 Dizains (Tekstilizstrādājumu dizains, Apģērbu dizains);
548 01 Materiālu ražošanas tehnoloģijas un izstrādājumu izgatavošana;
345 24 Ražošanas inženierzinības un vadība”;
542 Tekstiliju ražošanas tehnoloģijas un izstrādājumu izgatavošana;
345 07 Telemātika un loģistika.

Vieglās rūpniecības, tekstila, apģērbu ražošanas un saistīto nozaru komersanti ir laipni aicināti piedalīties nodarbināto kvalifikācijas celšanas pasākumos projekta ietvaros.


Kontaktinformācija:

Guntis Strazds
Valdes priekšsēdētājs
apmacibas@atci.lv

Pieteikšanās jaunām apmācībām projektā ir atvērta visu projekta norises laiku. Lūdzam pieteikties, sūtot informācijas pieprasījumu uz e-pastu apmacibas@atci.lv. Piesakoties apmācību kursiem vai speciālistu konsultācijām, uzņēmumiem papildus atbalsta pieteikumam ir jāaizpilda un jāiesniedz Digitālā brieduma tests www.gudralatvija.lv


Lejupielādēt PDF

Categories: Ziņas