Jaunumi no VRUA nodarbināto apmācību projekta, augusts 2023

Published by ATCI on

1.2.2.1/16/A/009
Tehnoloģisko inovāciju un darbaspēka produktivitātes apmācības vieglās rūpniecības saistīto nozaru komersantiem.

Latvijas apakšveļas zīmolu radītie produkti ar atzinību novērtēti izstādē “Curve Paris”

Šogad Parīzē no 2. līdz 4. jūlijam tika aizvadīta apakšveļas nozares izstāde “Curve Paris”, kas ir viens no prestižākajiem nozares forumiem pasaulē. Latvijas nacionālo stendu pārstāv 6 Latvijas uzņēmumi: “V.O.V.A”, “V.I.P.A”, “Bogema Lingeria”, “Flash you and me”, “Glora”, “Nikol Djumon”. No tiem četri Latvijas zīmoli tika izcelti izstādes īpašo tendenču forumā, kas ir augsts novērtējums, jo tiek atzīti kā interesantākie, inovatīvākie un kvalitatīvākie produkti tirgū: jauni dizaina risinājumi, skaisti un inovatīvi materiāli, kā arī modernas apģērba līnijas.

Uzņēmumu Zebra Lingeria (GLORA), V.I.P.A un V.O.V.A apakšveļas dizaineru veikums tika īpaši izcelts, piedāvāto produkciju raksturojot kā dārgus un smalkus mežģīņu risinājumus, kuros raksti kļūst organiski, līdzinoties ziedu dizainam. Mežģīnes ir ļoti izsmalcinātas un apvienotas ar krāsainu elastīgu apdari, materiālu pārklājumiem priecīgākai un modernākai ikdienai. Dažādi krāsu toņi, kurus iedvesmojušas dabiskās krāsvielas, piemēram, krāsošanas paņēmiens shibori, iedvesmo neregulārus un radošus modeļus mākslinieciskiem komplektiem, kur krāsas piešķir formu. Latvijā radītā zīmola “Flash you and me” veļa izceļ krāsas un pamanāmus rakstus. Dalība izstādē dod iespēju tikties ar lielāku skaitu potenciālo iepircēju, kas nereti vainagojas ar noslēgtiem sadarbības līgumiem.

Jaunu tehnoloģiju apgūšana vieglās rūpniecības nozarē aptver dažādas ar atšķirīgām tekstila un apģērbu tehnoloģijām saistītas jomas, ietverot arī inženierzinātņu pamatus. Jaunu zināšanu apguve par viedajām tekstilijām un to projektēšanu ļauj specializēties tekstila un apģērbu tehnoloģijās un apģērbu konstruēšanā.

Avots: www.liaa.gov.lv/lv


Uzņēmuma statusa transformācija no maza uz vidēju pieprasa papildu zināšanu un prasmju apguvi

Intervija piedalās:
Vadims Čipāns
SIA GAMMAPLASTS
Attīstības direktors

Kas ir SIA GAMMAPLAST?

SIA GAMMAPLAST ir vietējo uzņēmēju dibināts uzņēmums, kas teju 24 gadus nodarbojas ar plastmasas iepakojumu ražošanu dažādiem šķidrajiem produktiem. Pa šiem gadiem mums ir uzkrāta milzīga pieredze, apgūstam dažādas tehnoloģijas. Droši vien, parastam patērētājam plastmasas apzīmējumi neko daudz neizsaka, piemēram, PET produkcija ir paredzēta dzeramajam ūdenim, pienam, sulām, limonādēm, alum, HDPJ produkcija – sadzīves ķīmijas vai mašīnu šķidrumu un lielu apjomu produktu uzglabāšanai, polikarbonāts ir tas, ar ko katrs saskaras mājās vai birojā, jo tiek izmantots, piemēram, Venden ūdens pudelēm, turklāt pēdējo uzskaitīto produktu mēs visā Baltijā ražojam vienīgie.

Pēc kādām metodēm jūs plānojat apmācības uzņēmumā?

Pārgājām no maza uz vidēju uzņēmuma statusu, tas nozīmē, ka pieaug apgrozījums un arī cilvēku skaits. Saprotam, ka iepriekšējie vadības procesi, tradīcijas un iemaņas vairs nestrādā, un mums jāmainās līdzi mūsu statusa izmaiņām. Agrāk paši individuāli apmeklējām dažādas apmācības, bet sapratām, ka ir vajadzīgs kopējs noskaņojums, mācību process, idejas un mērķi, lai rastos vienots priekšstats, kā mums vajadzētu attīstīties. Šobrīd mērķtiecīgi tiek meklētas individuālas uzņēmuma mācība. Mēs neejam mācīties, ja mācības apmeklē vairāku uzņēmumu pārstāvji, šīs apmācības ir noderīgas ārējo zināšanu apguvei. Galvenokārt vēlējāmies saņemt to iekšējo viedokli, tāpēc mūsu mācībās piedalījās no 10-27 cilvēkiem, daloties pa grupām. Tādējādi puse no uzņēmuma saņēma zināšanas pa taisno, ja tā var teikt, jo, organizējot šādas kopējās apmācības, mēs ieguvām zināšanas, kuras uzreiz varējām apspriest, saprast, kas mums der, kas neder, kas jāpamaina. Ļoti efektīvi bija arī no pasniedzēju viedokļa, jo viņi iepazina mūsu uzņēmumu, sniedza savas zināšanas par mūsu problēmām un izaicinājumiem. Galvenais uzsvars bija uz ražošanas procesu efektivitāti, jo, lai kaut ko pārdotu, tas sākotnēji jāsaražo. Tīri tehnoloģiski ražošanas procesi ir vissarežģītākie, tādēļ, ja mums izdodas sakārtot ražošanas procesus, tad arī visam uzņēmumam būs vieglāk.

Kādas ir jūsu atsauksmes par apmācībām “Efektivitātes paaugstināšana uzņēmuma procesu pārvaldībā”?

Tieši šis transformācijas process no maza uz vidēju uzņēmumu nosaka jaunas iemaņas, kompetences, kā procesus izdarīt vieglāk bez liekām sāpēm un problēmām, un efektīvāk. Efektivitāte arī bija atslēgas vārds, jo tas ir kļuvis ne tikai populārs pēdējā laikā, bet arī ļoti svarīgs. Pieskārāmies arī uzņēmuma procesiem, lai saprastu kopējo bildi. Konkrētās zināšanas nevar vienkārši izstāstīt, saņēmām arī kopainu par uzņēmuma procesiem, ko var un vajag darīt, ko nevajag darīt.

Kādas ir jūsu atsauksmes par apmācībām “Produktīvu operāciju pārvaldība ražošanā?”

Šeit akcents bija tieši uz ražošanas procesiem, bija konkrētas zināšanas, kā risināt aktuālās problēmas, kā tās definēt, jo līdzšinējā pieredze rāda, ka, zinot vienu problēmu, gribas risināt uzreiz visus saistītos jautājumus, tad sanāk tāds nepārtraukts process, jo viens āķis izvelk otru utt. Taču ir jāprot apstāties, ko mēs arī iemācījāmies, jo, kā saka, ziloni nevar apēst uzreiz, tas ir jāsadala pa daļām, ko arī tagad turpmāk darām – mācāmies pieņemt situāciju, ka vienas problēmas risināšana, parāda vēl citus risināmos. Tas ir normāls process, no kura visa mūsu dzīve sastāv – no problēmām un to risināšanas iemaņām.

Kādas apmācības drīzumā plānojat personālam?

Mēs noteikti neapstāsimies pie šī jautājuma, jo primārais mērķis ir zināšanas, un otrs – efekts no kopbūšanas, jo mēs veidojam saliedēšanas pasākumus ar izbraukumiem ārpus biroja telpām, kas notika apzināti citās konferenču telpās ar ēdināšanu ar mērķi iziet no ierastās darba vides. Turpināsim strādāt ar efektivitāti un pārvaldību, varbūt mēģināsim padziļināti mācīties par konkrētām idejām un metodēm, papildināsim savas iemaņas LEAN metodēs, ko mēģinām ieviest jau no 2019.gada, ar zināmiem panākumiem, bet arī tur ir, pie kā piestrādāt.

Otrs jautājums – vadības un top menedžeru kompetenču paaugstināšana, jo jauna uzņēmuma izaugsmes stadija prasa jaunas iemaņas vadībā. Mums jācenšas no “bosiem” pāriet uz līdera lomu, jo pieaug cilvēku un procesu skaits, parādās jaunas profesijas, lietas un pienākumi, un jāprot to visu organizēt un vadīt.

Kā jūs redzat industrijas attīstību nākamajos 5-10 gados?

Ļoti pieaugs nozares digitalizācija, automatizācija, roku darba aizvietošana, ko redzam jau tagad, un tam gatavojamies. Viens no apmācību blokiem ietvers to, ka paaugstināsim IT kompetences, jo būs jaunas un gudrākas iekārtas, IT risinājumi skars arī pārvaldības procesus. Un, protams, kvalitāte, jo klienti grib ne tikai skaistu, bet arī kvalitatīvu iepakojumu. Mūsu klienti kļūst prasīgāki, viņi grib lētāk, labāk, kvalitatīvāk. Tajā pat laikā iepakojums ir arī svarīgs pārdošanas faktors, jo mēs dažreiz izvēlamies produktu pēc iepakojuma, tādēļ mēs mēģinām ne tikai apmierināt klienta vajadzības, bet arī paredzēt tās.

Daži no projekta ietvaros komersantiem pieejamajiem kursiem:

SIA “Best Training Agency”
  • Pārdošanas algoritms 1.0.
  • Emocionālā pārdošana – instruments Nr 1 mūsdienu pārdošanā.
  • Galvenās kompetences augstākā līmeņa sasniegšanai pārdošanā.
  • Pārdošanas apjoma palielināšana: instrumenti ar ko var iedarboties uz pārdošanas rezultātiem.

www.besttraining.lv


SIA “Leilands un Putnis”
  • Apmācības par starptautisko standartu prasībām atbilstošām integrētām vadības sistēmām.

www.leiput.lv


Biedrība “Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija” turpina īstenot nodarbināto apmācību projektu ar papildus jaunām apmācību jomām
Biedrība “Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācija” īsteno nodarbināto apmācību projektu “Tehnoloģisko inovāciju un darbaspēku produktivitātes apmācības vieglās rūpniecības un saistīto nozaru komersantiem” (projekts Nr. 1.2.2.1/16/A/009), programmas 1.2.2.1. Atbalsts nodarbināto apmācībām ietvaros.
Projekts tiek īstenots no 2016. gada 1. jūnija līdz 2023. gada 31. decembrim.
Projekta mērķa grupa – komersanti.
ERAF atbalsta intensitāte:

Lielajiem komersantiem: 30-50%
Vidējiem komersantiem: 60%
Mazajiem komersantiem: 70%

Projekta sākotnējās kopējās attiecināmās izmaksas ir EUR 1 729 320, no tām plānotais ERAF atbalsts – EUR 895 213. Projekta īstenošanā plānots iesaistīt vismaz 52 komersantus un 1882 šajos komersantos nodarbinātās personas.

Projektā papildus apstiprinātās virssaistību finansējuma izmaksas ir EUR 1 000 000, no tām plānotais ERAF atbalsts – EUR 500 000.00. Projekta īstenošanā plānots iesaistīt vismaz 23 komersantus un 783 šajos komersantos nodarbinātās personas.

Projekta mērķis ir vieglās rūpniecības un saistīto nozaru komersantiem nodrošināt atbalstu nodarbināto prasmju pilnveidošanai, lai komersantos sekmētu tehnoloģisko inovāciju ieviešanu un darbaspēka produktivitātes paaugstināšanu.

Projekta ietvaros atbalstāmās apmācību jomas:

214 Dizains;
345 07 Telemātika un loģistika;
345 20 Projektu vadība;
345 24 Ražošanas inženierzinības un vadība;
46 Matemātika un statistika;
48 483 Datorsistēmas, datubāzes un datortīkli;
52 Inženierzinātnes un tehnoloģijas;
54 Ražošana un pārstrāde;
85 Vides aizsardzība;
22 227 Valodas.

Projekta ietvaros papildus iekļautās atbalstāmās apmācību jomas:

341 01 Elektroniskā komercija;
342 01 Mārketings un tirdzniecība;
345 01 Biznesa vadība;
345 04 Kvalitātes nodrošināšana un vadība.

Šobrīd pieejamas apmācību programmas apmācību jomās:

“214 06 Dizains (Tekstilizstrādājumu dizains, Apģērbu dizains);
548 01 Materiālu ražošanas tehnoloģijas un izstrādājumu izgatavošana;
345 24 Ražošanas inženierzinības un vadība”;
542 Tekstiliju ražošanas tehnoloģijas un izstrādājumu izgatavošana;
345 07 Telemātika un loģistika.

Vieglās rūpniecības, tekstila, apģērbu ražošanas un saistīto nozaru komersanti ir laipni aicināti piedalīties nodarbināto kvalifikācijas celšanas pasākumos projekta ietvaros.


Kontaktinformācija:

Guntis Strazds
Valdes priekšsēdētājs
apmacibas@atci.lv

Pieteikšanās jaunām apmācībām projektā ir atvērta visu projekta norises laiku. Lūdzam pieteikties, sūtot informācijas pieprasījumu uz e-pastu apmacibas@atci.lv. Piesakoties apmācību kursiem vai speciālistu konsultācijām, uzņēmumiem papildus atbalsta pieteikumam ir jāaizpilda un jāiesniedz Digitālā brieduma tests www.gudralatvija.lv


Lejupielādēt PDF

Categories: Ziņas