Jaunumi no VRUA digitālo prasmju apmācību projekta, maijs 2024

Published by ATCI on

Vieglās rūpniecības un saistīto nozaru digitālo prasmju apmācību projekts.

Inovatīvi HR-stikla šķiedras produkti – jaunās paaudzes materiāli

VALMIERA GLASS GRUPA, kas uzkrājusi 60 gadu zinātības (know-how) pieredzi stikla šķiedras un to produktu ražošanā, šobrīd tirgū laiž jaunas ēras stikla šķiedras produktus no novatoriskā, tirgū patentētā HR-stikla ar temperatūras izturību līdz 800ºC (saīsinājums HR no angļu valodas high resist nozīmē „augstas izturības”). Jaunais, patentētais stikla sastāvs nosaka jaunu standartu stikla šķiedras nozarē un tai pakārtotajās produkcijas pielietojuma industrijās. Šāds materiāls ir piemērots izstrādājumos, kuros nepieciešams panākt temperatūras izturības un veiktspējas līdzsvaru; tas atbilst esošajiem rūpniecības standartiem un iemieso jaunas iespējas biznesu transformācijai.

Stefans Jugels (Stefan Jugel), AS VALMIERAS STIKLA ŠĶIEDRA valdes priekšsēdētājs uzsver: “Pēc tam, kad pagājušajā gadā tika nodota ekspluatācijā jauna kausēšanas krāsns, HR-stikla ražošanas uzsākšana ir vēl viens solis uz priekšu, lai mēs kļūtu par īpaši specializētu stikla šķiedras risinājumu nodrošinātāju. HR-stikla izstrāde un ieviešana aizņēma vairāk nekā sešus gadus un maksāja vidēji septiņciparu summu. Piedāvājot trīs dažādus stikla veidus kombinācijā ar plašu apstrādes līmeņu klāstu, sākot no cirstās šķiedras līdz pārklātiem audumiem, mēs saviem klientiem piedāvājam iespēju pilnībā nodrošināt apgādi Eiropā un norobežoties no ģeopolitiskiem izaicinājumiem.”

HR-stikla šķiedras produkti ar temperatūras izturību līdz 800ºC tirgū pieejami no aprīļa, paplašinot sortimentu un nodrošinot, ka VALMIERA GLASS GRUPA ir vienīgā pasaulē, kas spēj piedāvāt tik plašu stikla šķiedras produktu klāstu perspektīvajam termoizolācijas tirgum un specifiskus risinājumus tehnisko tekstilizstrādājumu jomā visdažādākajām nozarēm. Tāpat ar savu piemēru uzņēmums parāda, cik svarīgi ir apgūt jaunas zināšanas, ieviest inovatīvus risinājumus, kas sekmē uzņēmuma attīstību un līdera pozīciju tirgū.

Avots: https://www.valmiera-glass.com/lv


Mācību centrs kā bāka – uzņēmumam palīdz saredzēt bīstamos krastus un norāda pareizo virzienu!

Intervija piedalās:
Irina Bausova
Latvijas Universitāte Vadības un uzņēmējdarbības mācību centrs
Direktore

Pastāstiet par sevi un organizāciju, kuru pārstāvat, un kāda ir mācību centra specializācija?

Es esmu Irina Bousova, Latvijas Universitātes Vadības un Uzņēmējdarbības mācību centra direktore. Esmu cilvēks, kurš iedvesmo citus attīstīties, jo ar pieaugušo izglītību es strādāju jau 15 gadus, darbojos gan vadības un uzņēmējdarbības jomā, gan vēja enerģētikas jomā. Man ir plaša pieredze un skatījums uz to, kā ir jāmācās. Mans uzdevums un virsmērķis ir iedrošināt uzņēmējus dot saviem darbiniekiem visaktuālākās, visnepieciešamākās prasmes, lai bizness būtu veiksmīgs un produktivitāte augtu.

Mēs, Vadības un Uzņēmējdarbības mācību centrs, iztēlojamies sevi kā bāku, kura šajā sarežģītajā laikā var palīdzēt saredzēt riskus jeb bīstamos krastus, kur nevajadzētu piestāt, taču varam norādīt virzienu, kur jūrā vai lielajā okeānā uzņēmums var atrast savu nišu.

Kāpēc ir uzņēmumiem svarīgi mācīties un apmācīt darbiniekus?

Ja apskatīsim Šampētera inovāciju ciklus, tad varam secināt, ka 2020.gadā esam ienākuši cikla 6. inovācijas vilnī. Tas nozīmē, ka ir parādījies mākslīgais intelekts (MI) un citas jaunās tehnoloģijas.

Tomēr šobrīd esam cikla sākumā, kas attīstīsies aptuveni līdz 2030.gadam. Turklāt mums nav skaidrības, kādas tehnoloģijas vēl tiks ieviestas. Saprotot šo, mēs apzināmies, ka arī prasmju cikls mainās. Šobrīd jaunās prasmes ir derīgas apmēram 5 gadus, atzīst zinātnieki. Pieņemot darbā darbiniekus, ir jāsaprot, ko darīt, jo jau pēc dažiem gadiem būs nepieciešamas citas prasmes.

Kādas ir svarīgākās kompetences uzņēmējdarbības vadībā?

Globālā mērogā ir zināms McKinsey pētījums, kurā ir izpētīts un apkopots, kādas prasmes būs nepieciešamas tiem cilvēkiem, kuri strādās nākotnes darbus. Pirmā prasme, kas būs nepieciešama ne tikai uzņēmuma vadītājiem, bet arī darbiniekiem, būs spēja pielāgoties. Otra ļoti svarīga prasme, būs spēja darboties nenoteiktības apstākļos. Šīs divas lietas nodrošina labu darba rezultātu.

Uzņēmuma vadošajiem darbiniekiem, lai spētu ģenerēt lielus ienākumus, svarīga prasme ir spēja attīstīt precīzus darba plānus, kā arī organizācijas stipro un vājo pušu apzināšanās. Uzņēmuma vadītājam jāpiemīt adaptīva līdera prasmēm, jābūt spējīgam pielāgoties, būt elastīgam, kā arī izveicīgam, teicami pārvaldot krīzes menedžmentu. Stipras komandas izveidei nepieciešams izvērtēt McKinsey pētījumā veiktos secinājumus.

Ļoti interesants ir kopējais pētījuma rezultāts, kas norāda uz situāciju, kādā esam:

• ir jauns inovāciju cikls,
• mēs strādājam nenoteiktības apstākļos,
• ārkārtīgi svarīgi ir apgūt jaunas tehnoloģijas un apmācīt darbiniekus,
• nepieciešams izvērtēt iespējamos riskus.

Ilgtspējīgas domāšanas prasmes uzņēmumu vadītājiem būs ļoti svarīgas, jo vairāki zinātnieki norāda uz to, ka pēc 10 gadiem klimata pārmaiņas būs tik nopietnas, ka būs vairāk jādomā par ražošanu, piemēram, pie kādas temperatūras mēs strādāsim, vai automāti, kuri būs uzstādīti, izturēs, kā tiks ietekmētas ražošanas tehnoloģijas, kā iegūt labu un kvalitatīvu produktu.

Uzņēmējdarbības vadības centrā daudz uzmanības veltām uzņēmumu vadītāju attīstībai, jo vadītāja personība, prasmes, pašapziņa stipri ietekmē visus uzņēmuma darbiniekus, tādēļ mēs rūpējamies, lai uzņēmuma vadītājs būtu stiprs līderis, kurš nenoteiktības un krīzes apstākļos varētu dot cilvēkiem spēku, pārliecību. Tad darba kolektīvs strādās mierīgi.

Kā digitālie rīki var ietekmēt uzņēmējdarbības attīstību un eksportu?

Ļoti bieži pat stipri vadītāji nezina, kā sevi prezentēt, nepārzina visas savas stiprās puses. Šīs stiprās puses ietekmē ne tikai personu, bet arī eksportu. Piemēram, uzņēmumam ir LinkedIn profils, kuru izveidot ir uzticēts kādam citam, bet pats ar to nestrādā. Eksperti, kas strādā starptautiskajā tirgū, norāda uz to, ka ir ārkārtīgi svarīgi sakārtot LinkedIn profilu, lai tas vairotu uzņēmuma uzticamību. Mēs zinām, kā to izdarīt, jo sadarbojamies ar starptautiskiem ekspertiem, kas norāda uz to, kas ir svarīgi, kā komunicēt, izmantojot LinkedIn. Tas ir stiprs instruments un uzņēmuma vadītājam var palīdzēt attīstīt eksportu.


Informācija par vienu no projektā pieejamajiem kursiem:

“Praktiskie rīki uzņēmumam ar mākslīgo intelektu”
VRUA asociācijai

PASNIEDZĒJS: Ervīns Butkevičs

APMĀCĪBU KURSA SATURS:
Mākslīgā intelekta ieviešanas stratēģijas
Mākslīgais intelekts un datu pārvaldība
Automatizācija un efektivizācija sistēmās
Regulējuma ievērošana mākslīgajā intelektā
Mākslīgais intelekts un darbības procesu optimizācija


Vieglās rūpniecības un saistīto nozaru digitālo prasmju apmācību projekts

VIEGLĀS RŪPNIECĪBAS UZŅĒMUMU ASOCIĀCIJA

Piedāvā apmācību projektu
“Vieglās rūpniecības un saistīto nozaru digitālo prasmju apmācību projekts”
Projekta īstenošana līdz 2026.gada 30.jūnijam
Pieteikšanās jaunām apmācībām projektā ir atvērta visu projekta norises laiku.
Lūdzam pieteikties, sūtot informācijas pieprasījumu uz e-pastu apmacibas@atci.lv


Lejupielādēt PDF

Categories: Ziņas